użytki ekologiczne

Użytki ekologiczne

 

Użytki ekologiczne stanowią jedną z obszarowych form ochrony przyrody. Są to pozostałości ekosystemów, które mają znaczenie dla zachowania unikatowych zasobów genowych i typów środowisk, takich jak: naturalne zbiorniki wodne, śródleśne i śródpolne oczka wodne, kępy drzew i krzewów, bagna i torfowiska, wydmy, płaty nieużytkowanej roślinności, starorzecza, wychodnie skalne, skarpy, kamieńce itp. Ich powierzchnia jest zazwyczaj niewielka i są to grunty najczęściej uznawane za nieużytki Zachowanie takich powierzchni w ich naturalnym stanie pozwala zarówno na utrzymanie różnorodności biologicznej krajobrazu, jak i równowagi ekologicznej ekosystemów zniekształconych działalnością gospodarczą człowieka.

W zasięgu Nadleśnictwa Wipsowo znajduje się sześć użytków ekologicznych: „Jezioro Gałk”, „Klasztorne Łąki", „Jezioro Korek”, „Parleskie Wzgórza", „Wielosił”, Wzgórza Bartołckie". Jedynie użytek ekologiczny „Klasztorne Łąki” położony jest na gruntach w zarządzie Nadleśnictwa, pozostałe pięć użytków znajduje się poza gruntami będącymi w zarządzie LP.

 

Jezioro Gałk” jest malowniczym, śródleśnym jeziorem. Stanowi korzystne biotop dla zwierząt, w tym ptaków i roślin. Użytek ekologiczny o powierzchni 4,23 ha został powołany na podstawie Rozporządzenia nr 21 Wojewody Warmińsko-Mazurskiego z dnia 30 lipca 2009 r. w sprawie ustanowienia użytku ekologicznego "Gałk” (Dz. Urz. woj. Warm.-Maz. z 2009 r. nr 105, poz. 1654).


„Klasztorne Łąki” to część śródleśnej łąki przeciętej strumieniem wpadającym do jeziora Artąg, która położona jest w obrębie Purda Leśna i zajmuje część oddz. 196f. Jest to stanowisko pełnika europejskiego i wielosiłu błękitnego, rzadkich roślin chronionych podmokłych, naturalnych łąk. Pełnik tworzy tu kilka dorodnych kęp. Wielosił błękitny występuje tu licznie grupowo i kępowo. Użytek ekologiczny o powierzchni 0,70 ha został powołany na podstawie Rozporządzenia nr 22 Wojewody Warmińsko-Mazurskiego z dnia 30 lipca 2009 r. w sprawie ustanowienia użytku ekologicznego "Klasztorne Łąki" (Dz. Urz. Woj. Warm.-Maz. z 2009 r. nr 105, poz. 1655).


„Jezioro Korek” jest malowniczym, śródleśnym jeziorem. Stanowi korzystne biotop dla zwierząt, w tym ptaków i roślin. Użytek ekologiczny o powierzchni 10,96 ha został powołany na podstawie Rozporządzenia nr 24 Wojewody Warmińsko-Mazurskiego z dnia 30 lipca 2009 r. w sprawie ustanowienia użytku ekologicznego "Korek" (Dz. Urz. Woj. Warm.-Maz. z 2009 r. nr 105, poz. 1657).


„Parleskie Wzgórza” obejmują teren wyjątkowo ciekawy pod względem geomorfologicznym, urozmaicony wzgórzami morenowymi położonymi w centralnej części Pojezierza Mazurskiego. Obszar ten widoczny z szosy Olsztyn - Mrągowo stanowi istotną wartość krajobrazowo - turystyczną regionu. Znaczne zróżnicowanie siedlisk i zespołów roślinnych wpływa na bogactwo świata owadów. Występujące tu zakrzewienia stanowią ostoję wielu gatunków rzadkich ptaków (m. in. pustułka, kobuz, dzięcioł zielony). Użytek ekologiczny o powierzchni 244,54 ha został powołany na podstawie Rozporządzenia nr 95 Wojewody Warmińsko-Mazurskiego z dnia 30 lipca 2009 r. w sprawie ustanowienia użytku ekologicznego "Parleskie Wzgórza" (Dz. urz. Woj. Warm.-Maz. z 2009 r. nr 105, poz. 1728).


„Wielosił' obejmuje stanowisko rzadkiej i chronionej rośliny reliktowej wielosiłu błękitnego, rośnie tu kilkaset jego egzemplarzy. Jest to teren podmokły otoczony lasem i z dostępem do jeziora Artąg. Użytek ekologiczny o powierzchni 0,50 ha został powołany na podstawie Rozporządzenia nr 27 Wojewody Warmińsko-Mazurskiego z dnia 30 lipca 2009 r. w sprawie ustanowienia użytku ekologicznego "Wielosił" (Dz. Urz. Woj. Warm.-Maz. z 2009 r. nr 105, poz. 1660).


„Wzgórza Bartołckie” położone są na terenie stawów rybnych. Ze względu na swoje położenie i różnorodność biotopów reprezentowany jest tu bardzo bogaty świat flory i fauny. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono na tym niewielkim obszarze występowanie 149 gatunków ptaków i 65 gatunków bezkręgowców. Natomiast flora reprezentowana jest przez 187 gatunków roślin. Wiele z tych roślin należy już do rzadkości na terenie Warmii i Mazur. Jest to jeden z cenniejszych fragmentów przyrodniczo-krajobrazowych tego regionu. Od 1989 r. obszar ten wpisany jest na listę „Ostoi ważnych dla ptaków wodno-btotnych w skali kraju”. Użytek ekologiczny o powierzchni 15,41 ha został powołany na podstawie Rozporządzenia nr 48 Wojewody Warmińsko-Mazurskiego z dnia 30 lipca 2009 r. w sprawie ustanowienia użytku ekologicznego "Wzgórza Bartołckie" (Dz. Urz. Woj. Warm.-Maz. z 2009 r. nr 105, poz. 1681).


Najnowsze aktualności Najnowsze aktualności

Powrót

Do lasu jak do apteki…

Do lasu jak do apteki…

co prawda, kulminacyjny okres zbioru ziół jeszcze przed nami (czerwiec - październik), ale już dzisiaj możemy zacząć gromadzić domową apteczkę. W lesie oraz na śródleśnych polanach zazieleniło się i pokolorowało barwnymi kwiatami. Kwitną obecnie m.in. groszki wiosenne, bluszczyki kurdybanki, gwiazdnice wielkokwiatowe, fiołki leśne, mniszki lekarskie, pierwiosnki wiosenne i poziomki leśne.

 

Czy można zbierać rośliny w lesie?

Owszem, zbiór płodów runa leśnego na własne potrzeby w lesie stanowiącym własność Skarbu Państwa nie wymaga niczyjej zgody - zapisano to w ustawie o lasach w art. 27.  Upewnij się tylko, czy roślina nie znajduje się na liście chronionych. Ważne by podczas leśnych zbiorów znać i stosować się do zakazów w lasach opisanych w art. 30 ustawy o lasach - pozwoli to na bezpieczne pozyskanie cennych produktów  umożliwiając trwałe i zrównoważone użytkowanie zasobów naturalnych.

Czy zbierać można w każdym lesie?

Nie, zbiorów nie można wykonywać w:

  • lasach objętych stałym lub okresowym zakazem wstępu do lasu stanowiącego własność Skarbu Państwa;
  • rezerwatach przyrody;
  • parkach narodowych.

 

Ustawodawca reguluje przepisy związane ze zbiorem płodów runa leśnego w poniższych dokumentach:

ustawa z dnia 28 września 1991 r. o lasach
ustawa z dnia 16 kwietnia 2004 r. o ochronie przyrody
rozporządzenie Ministra Ochrony Środowiska, Zasobów Naturalnych i Leśnictwa z dnia 28 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad ochrony i zbioru płodów runa leśnego oraz zasad lokalizowania pasiek na obszarach leśnych

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pokrzywa zwyczajna

Do celów leczniczych wykorzystywane są liście, zbierane przed kwitnieniem oraz korzenie – wykopywane jesienią lub wczesną wiosną, jak również całe ziele. Surowcem, równie często stosowanym, jest sok uzyskiwany ze świeżych pędów pokrzywy.

 

Spożywanie pokrzywy przyczynia się do:

zmniejszenia alergii;
obniżenia poziomu cholesterolu;
redukcji stanów zapalnych;
łagodzenia bólu;
zahamowania wypadania włosów;
rozszerzenia naczyń krwionośnych;
obniżenia ciśnienia krwi;
łagodzenia objawów przy chorobach reumatycznych;
łagodzenia zmian w chorobach skóry, zwłaszcza wieku młodzieńczego;
leczenia ran;
pobudzania wytwarzanie czerwonych krwinek i hemoglobiny

 

Całe,  świeże rośliny pokrzywy wykorzystuje się do tzw. chłostania części ciała zaatakowanych reumatyzmem, artretyzmem, rwą kulszową z bólami korzonków nerwowych.

 

W kuchni pokrzywa stanowi świetny dodatek do sałatek, zup – np. szczawiowej oraz jako składnik koktajli.

 

Zioła mają nie tylko lecznicze właściwości. Bardzo często posiadają doskonałe walory smakowe, które można wykorzystać w kuchni

Bluszczyk kurdybanek

Zbieramy zarówno ziele jak i kwiaty

Kurdybanek bogaty jest w sole mineralne, żywice oraz garbniki. Mają one dobry wpływ niemal na cały organizm.

 

Właściwości:

pomaga walczyć z niestrawnością, poprawia trawienie i przyspiesza przemianę materii;
oczyszcza organizm z toksyn;
regeneruje wątrobę, zapobiega zaleganiu żółci w woreczku żółciowym i wspomaga pracę trzustki;
pozytywnie wpływa na pracę serca - stosowany jest w przypadku zaburzeń rytmu serca;
wpływa na produkcję leukocytów;
przyczynia się do uspokojenia układu nerwowego - łagodzi stres;
działa bakteriobójczo;
wzmacnia układ odpornościowy;
wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych;
napary działają regenerująco i przeciwzapalnie, doskonale sprawdzą się w przypadku świądu i trądziku, ponadto kurdybanek przyspieszy gojenie się ran, skaleczeń oraz oparzeń;
jest doskonałym dodatkiem do leczniczych kąpieli, stosowany jest w kuracjach przeciwreumatycznych.

Od kuchni:

Młode kwiaty i liście można dodawać do sałatek, zup.

Gajowiec żółty

Ziele suszy się w temperaturze 35°C. Można również przygotować intrakt.

Gajowiec zawiera składniki sterydowe.

 

Działanie lecznicze:

przeciwzapalne na skórę, błony śluzowe i narządy wewnętrzne;
ochronne na miąższ wątroby i nerki;
przeciwreumatyczne;
reguluje miesiączkowanie i usuwa stany zapalne narządów rozrodczych oraz układu moczowego;
tłumi reakcje autoimmunologiczne (autoagresję immunologiczną).

Zaleca się sporządzanie herbatek - naparów z kwiatów i liści gajowca.

 

Pierwiosnek lekarski

Wszystkie części rośliny są lecznicze: kwiaty, liście, korzenie.

Właściwości:

działa uspokajająco, ułatwia zasypianie i zapewnia zdrowy, głęboki sen;
działa napotnie, moczopędnie, przeczyszczająco;
 stosowany w przeziębieniach, infekcjach górnych dróg oddechowych, zapaleniu oskrzeli, krtani, kaszlu;
uśmierza bóle głowy, gardła, migrenowe;
stosowany w stanach niepokoju, bezsenności, nerwowości;
wspomaga w przewlekłych zaparciach, problemach trawiennych;
okłady z wyciągiem z pierwiosnka wspomagają gojenie się ran.

Od kuchni: kwiaty nadają się do wykorzystania w kuchni, można dodawać je do dżemów oraz do marynat. Są składnikiem sałatek, można je również kandyzować, wyrabiać z nich wino i dekorować nimi desery. Gotuje się je, np. jako dodatek do zupy.

Ponadto po namoczeniu kwiatów w destylowanej wodzie, otrzymamy aromatyczną wodę, wygładzającą cerę.

 

Mniszek lekarski

Zdrowotne właściwości posiadają wszystkie części (kwiaty, liście, korzeń).

Właściwości:

napar, odwar i sok z mniszka rozkurczają mięśnie gładkie, regulują wypróżnienia;
wspomaga leczenie chorób skórnych i otyłości;
obniża poziom cukru we krwi;
wspomaga odporność;
łagodzi dolegliwości wątrobowe i problemy trawienne;
korzeń mniszka ma właściwości prebiotyczne.

 

Młode listki mniszka nadają się do spożywania w stanie surowym, w formie sałatek wiosennych. Nasze babcie robiły z mniszka lekarskiego nalewki, syropy i wina.

 

Szczawik zajęczy

Surowcem zielarskim jest ziele

Źródło kwasów karboksylowy, witaminy C, soli potasowych i żelaza, flawonów, chlorofilu.

 

Znajduje zastosowanie w:

leczeniu schorzeń układu moczowego, krwotokach;
leczeniu stanów zapalnych nerek i pęcherza;
leczeniu szkorbutu;
przy niestrawności, wymiotach i zatruciach;
odtruwaniu – oczyszcza krew lepiej niż pokrzywa;
przy robaczycy przewodu pokarmowego;
leczeniu pleśniawek i zapaleń dziąseł (można stosować jako płyn do płukania jamy ustnej i gardła);
leczeniu owrzodzeń skórnych i gojeniu ran (najlepiej roztarty z olejem np. lnianym).

W kuchni: poleca się orzeźwiające sałatki ze świeżych listków z oliwką i pomidorkiem.

 

Barwinek pospolity

Surowcem zielarskim jest ziele

Barwinek pospolity jest równocześnie rośliną trującą i leczenie nim powinno być prowadzone wyłącznie w porozumieniu z lekarzem fitoterapeutą. Niewskazane jest przyjmowanie barwinka w żadnej postaci przez kobiety w ciąży oraz okresie laktacji

 

Właściwości:

poprawia pamięć i krążenie;
obniżające ciśnienie krwi;
przeciwcukrzycowe;
wzmacniające serce;
poprawiające krążenie mózgowe i wieńcowe;
przeciwbólowe;
antylaktacyjne;
przeciwmiażdżycowe;
odtruwające;
przeciwbiegunkowe;
działa tonizująco;
wspomaga leczenie anemii.

 

Konwalia majowa

Mimo szerokiego zastosowania konwalii w medycynie roślina jest uznawana za trującą!

Majowy kwiat konwalii jest już symbolem rozkwitu wiosny. Oprócz walorów estetycznych oraz aromatycznych roślina jest również cennym źródłem z medycznego punktu widzenia.

Obecnie konwalia należy do najcenniejszych roślin leczniczych i jest podstawowym składnikiem wielu leków nasercowych.

 

Wykazuje działanie:

uspokajające, przeciwnerwicowe;
zwiększa siłę skurczową mięśnia sercowego jednocześnie obniżając częstotliwość skurczu;
poprawia krążenie, zwalnia tętno ale zwiększa pobudliwość mięśni serca;
działa moczopędnie, redukuje obrzęki;
łagodzi bóle reumatyczne.

Ziele konwalii pod żadnym pozorem nie może być stosowane w domowych kuracjach. Wyciągi i inne suplementy produkowane z tej rośliny należy nabywać jedynie w aptekach i sprawdzonych sklepach zielarskich. Ze względu na bardzo silnie działające glikozydy niebezpieczna jest cała roślina – zatruciem grozi nawet wypicie wody z wazonu, w którym stały kwiaty.

 

Materiał ma charakter edukacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej - opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w Internecie, prasie oraz książkach.

 

Przydatna literatura do poszerzenia wiedzy o roślinach leczniczych:

Bebłowska B., Guzowska J., Rośliny lecznicze opis, zbiór, zastosowanie. Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa 1987

Buhner L., 30 leków z naturalnej apteki. Klub Dla Ciebie, Warszawa 2009

Fiedoruk Ł., Mazik M., Pastwa M., Leksykon ziół część 1 i część 2. Gazeta Wyborcza, Bielsko Biała 2016

Marczyk M., Domowe sposoby leczenia., Dragon, Bielsko-Biała 2015

Polakowska M., Leśne rośliny zielarskie., Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1987

Treben M., Apteka Pana Boga., Exlibris Galeria Polskiej Książki, Warszawa 2006