Zasoby leśne
Hodowla lasu
Ochrona lasu
Użytkowanie lasu
Urządzanie lasu
Łowiectwo
Nadzór nad lasami niepaństwowymi
Asset Publisher
Do lasu jak do apteki…
Do lasu jak do apteki…
co prawda, kulminacyjny okres zbioru ziół jeszcze przed nami (czerwiec - październik), ale już dzisiaj możemy zacząć gromadzić domową apteczkę. W lesie oraz na śródleśnych polanach zazieleniło się i pokolorowało barwnymi kwiatami. Kwitną obecnie m.in. groszki wiosenne, bluszczyki kurdybanki, gwiazdnice wielkokwiatowe, fiołki leśne, mniszki lekarskie, pierwiosnki wiosenne i poziomki leśne.
Czy można zbierać rośliny w lesie?
Owszem, zbiór płodów runa leśnego na własne potrzeby w lesie stanowiącym własność Skarbu Państwa nie wymaga niczyjej zgody - zapisano to w ustawie o lasach w art. 27. Upewnij się tylko, czy roślina nie znajduje się na liście chronionych. Ważne by podczas leśnych zbiorów znać i stosować się do zakazów w lasach opisanych w art. 30 ustawy o lasach - pozwoli to na bezpieczne pozyskanie cennych produktów umożliwiając trwałe i zrównoważone użytkowanie zasobów naturalnych.
Czy zbierać można w każdym lesie?
Nie, zbiorów nie można wykonywać w:
- lasach objętych stałym lub okresowym zakazem wstępu do lasu stanowiącego własność Skarbu Państwa;
- rezerwatach przyrody;
- parkach narodowych.
Ustawodawca reguluje przepisy związane ze zbiorem płodów runa leśnego w poniższych dokumentach:
ustawa z dnia 28 września 1991 r. o lasach
ustawa z dnia 16 kwietnia 2004 r. o ochronie przyrody
rozporządzenie Ministra Ochrony Środowiska, Zasobów Naturalnych i Leśnictwa z dnia 28 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad ochrony i zbioru płodów runa leśnego oraz zasad lokalizowania pasiek na obszarach leśnych
Pokrzywa zwyczajna
Do celów leczniczych wykorzystywane są liście, zbierane przed kwitnieniem oraz korzenie – wykopywane jesienią lub wczesną wiosną, jak również całe ziele. Surowcem, równie często stosowanym, jest sok uzyskiwany ze świeżych pędów pokrzywy.
Spożywanie pokrzywy przyczynia się do:
zmniejszenia alergii;
obniżenia poziomu cholesterolu;
redukcji stanów zapalnych;
łagodzenia bólu;
zahamowania wypadania włosów;
rozszerzenia naczyń krwionośnych;
obniżenia ciśnienia krwi;
łagodzenia objawów przy chorobach reumatycznych;
łagodzenia zmian w chorobach skóry, zwłaszcza wieku młodzieńczego;
leczenia ran;
pobudzania wytwarzanie czerwonych krwinek i hemoglobiny
Całe, świeże rośliny pokrzywy wykorzystuje się do tzw. chłostania części ciała zaatakowanych reumatyzmem, artretyzmem, rwą kulszową z bólami korzonków nerwowych.
W kuchni pokrzywa stanowi świetny dodatek do sałatek, zup – np. szczawiowej oraz jako składnik koktajli.
Zioła mają nie tylko lecznicze właściwości. Bardzo często posiadają doskonałe walory smakowe, które można wykorzystać w kuchni
Bluszczyk kurdybanek
Zbieramy zarówno ziele jak i kwiaty
Kurdybanek bogaty jest w sole mineralne, żywice oraz garbniki. Mają one dobry wpływ niemal na cały organizm.
Właściwości:
pomaga walczyć z niestrawnością, poprawia trawienie i przyspiesza przemianę materii;
oczyszcza organizm z toksyn;
regeneruje wątrobę, zapobiega zaleganiu żółci w woreczku żółciowym i wspomaga pracę trzustki;
pozytywnie wpływa na pracę serca - stosowany jest w przypadku zaburzeń rytmu serca;
wpływa na produkcję leukocytów;
przyczynia się do uspokojenia układu nerwowego - łagodzi stres;
działa bakteriobójczo;
wzmacnia układ odpornościowy;
wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych;
napary działają regenerująco i przeciwzapalnie, doskonale sprawdzą się w przypadku świądu i trądziku, ponadto kurdybanek przyspieszy gojenie się ran, skaleczeń oraz oparzeń;
jest doskonałym dodatkiem do leczniczych kąpieli, stosowany jest w kuracjach przeciwreumatycznych.
Od kuchni:
Młode kwiaty i liście można dodawać do sałatek, zup.
Gajowiec żółty
Ziele suszy się w temperaturze 35°C. Można również przygotować intrakt.
Gajowiec zawiera składniki sterydowe.
Działanie lecznicze:
przeciwzapalne na skórę, błony śluzowe i narządy wewnętrzne;
ochronne na miąższ wątroby i nerki;
przeciwreumatyczne;
reguluje miesiączkowanie i usuwa stany zapalne narządów rozrodczych oraz układu moczowego;
tłumi reakcje autoimmunologiczne (autoagresję immunologiczną).
Zaleca się sporządzanie herbatek - naparów z kwiatów i liści gajowca.
Pierwiosnek lekarski
Wszystkie części rośliny są lecznicze: kwiaty, liście, korzenie.
Właściwości:
działa uspokajająco, ułatwia zasypianie i zapewnia zdrowy, głęboki sen;
działa napotnie, moczopędnie, przeczyszczająco;
stosowany w przeziębieniach, infekcjach górnych dróg oddechowych, zapaleniu oskrzeli, krtani, kaszlu;
uśmierza bóle głowy, gardła, migrenowe;
stosowany w stanach niepokoju, bezsenności, nerwowości;
wspomaga w przewlekłych zaparciach, problemach trawiennych;
okłady z wyciągiem z pierwiosnka wspomagają gojenie się ran.
Od kuchni: kwiaty nadają się do wykorzystania w kuchni, można dodawać je do dżemów oraz do marynat. Są składnikiem sałatek, można je również kandyzować, wyrabiać z nich wino i dekorować nimi desery. Gotuje się je, np. jako dodatek do zupy.
Ponadto po namoczeniu kwiatów w destylowanej wodzie, otrzymamy aromatyczną wodę, wygładzającą cerę.
Mniszek lekarski
Zdrowotne właściwości posiadają wszystkie części (kwiaty, liście, korzeń).
Właściwości:
napar, odwar i sok z mniszka rozkurczają mięśnie gładkie, regulują wypróżnienia;
wspomaga leczenie chorób skórnych i otyłości;
obniża poziom cukru we krwi;
wspomaga odporność;
łagodzi dolegliwości wątrobowe i problemy trawienne;
korzeń mniszka ma właściwości prebiotyczne.
Młode listki mniszka nadają się do spożywania w stanie surowym, w formie sałatek wiosennych. Nasze babcie robiły z mniszka lekarskiego nalewki, syropy i wina.
Szczawik zajęczy
Surowcem zielarskim jest ziele
Źródło kwasów karboksylowy, witaminy C, soli potasowych i żelaza, flawonów, chlorofilu.
Znajduje zastosowanie w:
leczeniu schorzeń układu moczowego, krwotokach;
leczeniu stanów zapalnych nerek i pęcherza;
leczeniu szkorbutu;
przy niestrawności, wymiotach i zatruciach;
odtruwaniu – oczyszcza krew lepiej niż pokrzywa;
przy robaczycy przewodu pokarmowego;
leczeniu pleśniawek i zapaleń dziąseł (można stosować jako płyn do płukania jamy ustnej i gardła);
leczeniu owrzodzeń skórnych i gojeniu ran (najlepiej roztarty z olejem np. lnianym).
W kuchni: poleca się orzeźwiające sałatki ze świeżych listków z oliwką i pomidorkiem.
Barwinek pospolity
Surowcem zielarskim jest ziele
Barwinek pospolity jest równocześnie rośliną trującą i leczenie nim powinno być prowadzone wyłącznie w porozumieniu z lekarzem fitoterapeutą. Niewskazane jest przyjmowanie barwinka w żadnej postaci przez kobiety w ciąży oraz okresie laktacji
Właściwości:
poprawia pamięć i krążenie;
obniżające ciśnienie krwi;
przeciwcukrzycowe;
wzmacniające serce;
poprawiające krążenie mózgowe i wieńcowe;
przeciwbólowe;
antylaktacyjne;
przeciwmiażdżycowe;
odtruwające;
przeciwbiegunkowe;
działa tonizująco;
wspomaga leczenie anemii.
Konwalia majowa
Mimo szerokiego zastosowania konwalii w medycynie roślina jest uznawana za trującą!
Majowy kwiat konwalii jest już symbolem rozkwitu wiosny. Oprócz walorów estetycznych oraz aromatycznych roślina jest również cennym źródłem z medycznego punktu widzenia.
Obecnie konwalia należy do najcenniejszych roślin leczniczych i jest podstawowym składnikiem wielu leków nasercowych.
Wykazuje działanie:
uspokajające, przeciwnerwicowe;
zwiększa siłę skurczową mięśnia sercowego jednocześnie obniżając częstotliwość skurczu;
poprawia krążenie, zwalnia tętno ale zwiększa pobudliwość mięśni serca;
działa moczopędnie, redukuje obrzęki;
łagodzi bóle reumatyczne.
Ziele konwalii pod żadnym pozorem nie może być stosowane w domowych kuracjach. Wyciągi i inne suplementy produkowane z tej rośliny należy nabywać jedynie w aptekach i sprawdzonych sklepach zielarskich. Ze względu na bardzo silnie działające glikozydy niebezpieczna jest cała roślina – zatruciem grozi nawet wypicie wody z wazonu, w którym stały kwiaty.
Materiał ma charakter edukacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej - opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w Internecie, prasie oraz książkach.
Przydatna literatura do poszerzenia wiedzy o roślinach leczniczych:
Bebłowska B., Guzowska J., Rośliny lecznicze opis, zbiór, zastosowanie. Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa 1987
Buhner L., 30 leków z naturalnej apteki. Klub Dla Ciebie, Warszawa 2009
Fiedoruk Ł., Mazik M., Pastwa M., Leksykon ziół część 1 i część 2. Gazeta Wyborcza, Bielsko Biała 2016
Marczyk M., Domowe sposoby leczenia., Dragon, Bielsko-Biała 2015
Polakowska M., Leśne rośliny zielarskie., Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1987
Treben M., Apteka Pana Boga., Exlibris Galeria Polskiej Książki, Warszawa 2006